dessert

5 - 6 Servings

35 min

Torta Al Cioccolato Pistacchio

In de dertiende eeuw brachten de Arabieren de pistacheboom naar Sicilië, in de vijftiende eeuw namen de Spanjaarden de cacaoboon mee uit Mexico. En zo konden de smaken van chocola en pistache samenkomen in deze likkebaardend-lekkere taart.

Wist je dat een andere, minder vaak gebruikte naam voor pistache pimpernoot is? En dat het woord pistache zelf afkomstig is van het Perzische pista? De pistachenoot komt oorspronkelijk uit het Midden-Oosten, maar wordt tegenwoordig ook in Zuid-Oost Europa gekweekt. De allerbeste pistachenoten komen van de hellingen van de vulkaan de Etna, op Sicilië.

Ingrediënten

Voor de cakebasis:
125 gram roomboter
Voor de pistache-botercrème:
90 gram roomkaas
80 gram roomboter
5 eetlepels Pistacheolie
160 gram witte chocolade
40 gram Crema di Pistacchio
-----
50 gram gehakte pistachenoten
10 gram gehalveerde pistachenoten
50 gram witte chocolade
250 gram suiker
3 eieren
165 gram patentbloem
1 theelepel bakpoeder
10 gram cacaopoeder
125 ml melk
zout
-----

Bereidingswijze

  1. Verwarm de oven voor op 160 graden. Vet een ronde bakvorm in met wat roomboter en plaats een rond uitgesneden bakpapiertje op de bodem van de vorm.Klop de roomboter en suiker luchtig met bijvoorbeeld een handmixer. Voeg de eieren één voor één toe, zodat deze goed worden opgenomen in de massa. Meng patentbloem met een snufje zout, bakpoeder en het cacaopoeder. Roer dit voorzichtig door de luchtige massa, samen met de melk.
  2. Giet de mix in de bakvorm en bak deze af gedurende 25 minuten op 160 graden.
  3. Laat de bodem afkoelen en snijd deze in drie lagen.
  4. Klop de roomkaas, roomboter en Pistacheolie luchtig met bijvoorbeeld een handmixer. Smelt de witte chocolade en roer deze samen met de Crema di Pistacchio door de massa tot een romige pistache-botercrème.
  5. Smeer een deel pistache-botercrème op twee van de drie gesneden lagen van de cakebodem, plaats deze op elkaar en smeer de bovenste laag van de taart in met de overige pistache-botercrème.
  6. Decoreer vervolgens de zijkant van de taart met de gehakte pistachenoten.Smelt de witte chocolade en decoreer hiermee de bovenkant van de taart samen met de gehalveerde pistachenoten.

Laat je inspireren...

Bekijk nog meer heerlijke recepten