vegetarian

3 - 4 Servings

20 min

Tapas & Pinchos Vegetarisch

Wie Spanje zegt, zegt tortilla. Officieel heet de tortilla uit dit recept "tortilla de patatas": tortilla van aardappelen. In Spanje wordt die zowel warm als koud gegeten. Er zijn vele regionale variaties: met paprika, champignons, spinazie, aubergine en doperwten.

Waar komen tapas en pinchoseigenlijk vandaan?

Er zijn meerdere verhalen over het ontstaan van tapas. Demeest aangenomen theorie is dat de oorsprong hiervan in het zuiden van Spanje ligt. Tapas werden gebruikt om op een glaswijn of sherry te leggen om vliegen en wespen uit het glas te houden. Het woord 'tapa' betekent letterlijk deksel. Pinchos komen van oorsprong uit het noorden van Spanjeen je kunt ze zien als het chique broertje van tapas. Pinchoszijn broodtapas. De basis is altijd hetzelfde, een krakendvers stokbrood. Hiervan worden dikke plakken afgesneden enrijkelijk belegd met de mooiste ingrediënten.

Ingrediënten

Voor de aardappeltortilla:
6 eieren
3 el Aceite de Oliva Virgen Extra 250ML blik
15 g kappertjes
1 teen knoflook, fijngehakt
3 grote aardappelen
2 uien
Peper en zout
Voor de tapenade:
200 g Aceitunas Cuquillo
2 Pomodori Aromatizzati

Bereidingswijze

  1. Voorbereiding Tortilla: Schil de aardappelen en snijd ze in plakjes van 3 mm. Snijd de uien doormidden en daarna in halve ringen.Verwarm een ruime hoeveelheid Bak & Braad Olijfolie in een pan en frituurde aardappelschijfjes en uienringen lichtbruin in de olie. Laat de gefrituurde aardappelschijfjes en uienringen uitlekken in een vergiet. Klop in een grote schaal de eieren los en voeg flink wat zout toe. Voeg de aardappelschijfjes en uienringen toe aan het geklopte ei en druk de aardappelschijfjes naar beneden zodat ze helemaal bedekt worden met het eimengsel. Laat dit 5 minuten staan.
  2. Bereiding Tortilla op fornuis of oven Verhit Bak & Braad Olijfolie in een pan.Voeg het aardappel-ei-mengsel toe,verspreid het over de pan met behulp van een spatel. Sluit af met de dekselen laat op half vermogen ca. 3 minutengaren tot de bovenste laag bijna gestold is. Draai de tortilla met behulp van de deksel om en laat de andere kant ook 2 minuten garen.
  3. IN DE OVEN: Bekleed een ovenschaal met bakpapier. Giet het aardappel-ei-mengsel hierin en laat dit 15 minuten op 180 graden in de ovengaren. Leg de tortilla vervolgens op een plank en laat hem afkoelen.: Bereiding Cuquillotapenade
  4. Mix de Aceitunas Cuquillo met de Pomodori Aromatizzati, knoflook en kappertjes in een hoge maatbeker. Voeg 3 el Aceite de Oliva Virgen Extra toe en pureer met een staafmixer. Breng op smaak met peper en zout.Snijd de tortilla in kleine vierkantjes van 2 à 3 cm en steek er prikkertjes in.Serveer de tortilla met de zelfgemaaktetapenade.

Laat je inspireren...

Bekijk nog meer heerlijke recepten