meat

3 - 4 Servings

100 min

Tapas & Pinchos Vlees

Een tapa uit Zuid- en een pincho uit Noord-Spanje. Een pincho is een wat chiquere broodtapa. De tapa's bestaan uit krokant gebakken kippenpootjes met piripiri saus, de pincho's uit stukken vers stokbrood met geitenkaas en Serranoham. Overgoten met een scheut Spaanse olijfolie.

Waar komen tapas en pinchoseigenlijk vandaan ?

Er zijn meerdere verhalen over het ontstaan van tapas. Demeest aangenomen theorie is dat de oorsprong hiervan in het zuiden van Spanje ligt. Tapas werden gebruikt om op een glaswijn of sherry te leggen om vliegen en wespen uit het glas te houden. Het woord 'tapa' betekent letterlijk deksel.Pinchos komen van oorsprong uit het noorden van Spanje en je kunt ze zien als het chique broertje van tapas. Pinchoszijn broodtapas. De basis is altijd hetzelfde, een krakend vers stokbrood. Hiervan worden dikke plakken afgesneden enrijkelijk belegd met de mooiste ingrediënten.

Ingrediënten

Gemarineerde kipdrumsticks met Piri-Piri saus
8 kipdrumsticks
4 stukjes stokbrood
50 g zachte geitenkaas
4 plakken Serranoham
Tapas Trio (groene olijven gevuldmet pimentpasta, zoete kerspepersen augurken zoetzuur)
8 blaadjes gemengde sla
2 el Aceite de Oliva Virgen Extra 250ML blik
1 teen knoflook, gepeld
4 prikkers
Peper
1 citroen
3 el honing
3 el Aceite de Oliva Virgen Extra 250ML blik
1 el Vinagre de Jerez
2 tenen knoflook, fijngehakt
4 el Piri Piri Sauce
Pinchos met Serranoham en geitenkaas

Bereidingswijze

  1. Gemarineerde kipdrumsticks met Piri-Piri saus Pers het sap van de citroen en mengdit met de honing, Aceite de OlivaVirgen Extra,Vinagre de Jerez en degehakte knoflook. Roer 1 eetlepelPiri Piri Sauce door het mengsel.Laat hierin de kipdrumsticks 1 uurmarineren.Verwarm de oven voor op180 graden. Leg de kipdrumsticksin een ovenschaal en overgiet metde marinade. Snijd de uitgeperstecitroen in kwarten en leg in de marinade. Zet de ovenschaal in het midden van deoven en bak in 20-25 minuten gaar. Kijkna 15 minuten of de marinade niet tedonker wordt, indien nodig afdekken metaluminiumfolie. Laat de kipdrumsticksafkoelen in de marinade totdat zelauwwarm zijn. Serveer met de rest vande Piri Piri Sauce.
  2. Pinchos met Serranoham en geitenkaas Verhit een grillpan voor op hoog vuur. Besprenkel destukjes stokbrood met de Aceite de Oliva Virgen Extraen grill ze totdat er mooie strepen zichtbaar zijn. Snijdde punt van de teen knoflook af en wrijf de stokbroodjesermee in (de knoflook wordt door de scherpe randjes vande geroosterde stokbroodjes afgeschaafd) en laat destokbroodjes afkoelen. Roer de geitenkaas los met derest van de Aceite de Oliva Virgen Extra en voeg eventueelwat peper naar smaak toe. Besmeer de broodjes met hetgeitenkaasmengsel, leg de blaadjes sla erop en drapeervervolgens de plakken Serranoham. Rijg daarna de groeneolijven gevuld met pimentpasta, de zoete kerspepers en dezoetzure augurken uit het Tapas Trio aan de prikkers en prikdeze vervolgens in de broodjes

Laat je inspireren...

Bekijk nog meer heerlijke recepten