Een soesjestoren, of ‘croquembouche’, is een klassiek Frans dessert waarvan de naam zoveel wil zeggen als ‘knapt in de mond’. Dat wil toch iedereen op tafel zetten? Onze versie is gemaakt met onder andere slagroom, lemon curd, witte chocolade, pistachenootjes en Siciliaanse amandelcrème. Om je vingers bij af te likken!
dessert
5 - 6 Servings
45 min
Soesjestoren met Lemon Curd, citroenijs en pistachenootjes
Ingrediënten
Bereidingswijze
- Verwarm de oven voor op 160 °C. Breng melk, boter en een snufje zout aan de kook en voeg dan de bloem toe door een zeef. Roer dit net zolang door met een spatel tot deeg ontstaat. Laat dit deeg 5 minuten voorzichtig garen op laag vuur, roer af en toe door. Haal het deeg van het vuur en meng de eieren één voor één door het deeg. Doe het deeg nu in een spuitzak (met gladde spuitmond) en laat het iets afkoelen. Leg een bakpapiertje op een bakplaat en spuit nu bolletjes met een diameter van 2 cm. Bak de soesjes 15 minuten in de oven en laat ze afkoelen.
- Roer de lemon curd los en klop de slagroom stijf. Meng de lemon curd en de slagroom en stop dit mengsel in een spuitzak (met kleine spuitmond). Maak een gaatje in de soesjes en vul de soesjes met de spuitzak. De soesjes kunnen maximaal 1 maand in de vriezer bewaard worden.
- Maak bolletjes citroensorbet en stapel die op in het midden van een schaal. Bedek de ijstoren met soesjes en rasp citroenschil bovenop. Doe witte chocolade en Crema di Mandorle in bakjes. Zet die bakjes in een pannetje water op laag vuur tot alles gesmolten is (au bain-marie) en giet de bakjes leeg over de soesjes. Hak de pistachenootjes in stukjes en strooi ze over de toren. Zet de schaal terug in de vriezer om de chocolade te laten stollen en decoreer de toren voor het serveren met een paar blaadjes munt. Besprenkel tot slot met Citroen Olijfolie.