dessert

3 - 4 Servings

45 min

Siciliaanse carrot cake (glutenvrij)

Dit is gewoon een weergaloze worteltaart, zelfs met de grootste bescheidenheid kunnen we er niet minder van maken. Met een glazuurlaagje van lemon curd en met zelfgemaakte marsepeinen worteltjes. En door het maismeel nog glutenvrij ook!

Wortelen worden al sinds mensenheugenis gebruikt als zoetmaker. Vóór de introductie van riet- en bietsuiker in Europa waren zoetstoffen immers schaars en duur. In de Middeleeuwen aten de mensen wortelpudding en in het begin van de negentiende eeuw duiken de eerste wortelcakes in de culinaire literatuur op. Door de rantsoenering van suiker ten gevolge van de oorlog werd de wortelcake in Engeland in de veertiger en vijftiger jaren herontdekt. Vandaar zwermde de cake uit naar de Verenigde Staten. De wortelcake van Oil & Vinegar is dus zeker niet de eerste, maar wel een van de allerlekkerste!

Ingrediënten

1 Sinaasappel
160 gram Witte basterdsuiker
Oranje levensmiddelenkleurstof
Groene levensmiddelenkleurstof
½ pot Lemon curd
100 gram Roomkaas
3 Eieren
200 gram Maisgriesmeel (Polenta)
100 gram Amandelpoeder
1 theelepel Bakpoeder
Zout
8 Wortels
150 gram Blanke marsepein

Bereidingswijze

  1. Verwarm de oven voor op 160 °C. Rasp de schil van de sinaasappel en pers hem uit. Meng sap en schil met basterdsuiker en eieren. Roer hier maisgriesmeel, bak- en amandelpoeder doorheen. Meng hier vervolgens Sinaasappel Olijfolie en een snuf zout door. Schil en rasp de wortels en roer door het beslag. Klem bakpapier op de onderkant van een springvorm en giet het beslag in de vorm. Bak 40-45 minuten op 160 °C. De taart is gaar als je er met een prikker in kunt prikken zonder dat het deeg blijft plakken. Laat 15 minuten in de vorm afkoelen onder een doek. Haal dan de rand los en laat nog 10 minuten staan.
  2. Meng 130 gram marsepein met een paar druppels oranje kleurstof. Kneed tot de marsepein oranje is. Rol hier meerdere worteltjes van en druk er met een mesje ribbeltjes in. Meng 20 gram marsepein met groene kleurstof en maak hier het wortelloof van. Laat de worteltjes een kwartier onafgedekt opstijven.
  3. Roer de Lemon Curd goed door en meng deze met roomkaas, dit gaat het makkelijkst in een verwarmd pannetje. Smeer op de taart en versier met de worteltjes. Laat de taart minimaal 1 uur opstijven.
  4. Tip! Voor een lactosevrije variant kunt u de lemon curd en roomkaas weglaten.

Laat je inspireren...

Bekijk nog meer heerlijke recepten