Een vleugje mediterrane magie tijdens pakjesavond
Sinterklaas draait om gezelligheid, cadeautjes en lekkernijen. Vaak denken we daarbij direct aan pepernoten, chocoladeletters en marsepein. Maar een avond als deze verdient ook iets verrassends. Wie zegt dat Sinterklaas alleen om zoet draait? Met een beetje creativiteit en de juiste ingrediënten maak je van pakjesavond een culinair feest vol hartige verrassingen. In dit blog vind je verschillende hartige Sinterklaasrecepten die jouw heerlijk avondje een smakelijke twist geven.
Mediterrane inspiratie voor het heerlijk avondje
Begin de avond met kleine bruschetta’s die het beste van Italië naar de huiskamer halen. Geroosterd brood, een dun laagje Bruschetta kruiden gemengd met Bonsecco olijfolie en wat versgeraspte Parmezaanse kaas: eenvoudiger kan haast niet, maar de smaak is rijk en vol.
Wie liever iets zachts en romigs serveert, kan kiezen voor bladerdeeghapjes met vijgenazijn en geitenkaas. De subtiele zoetheid van de vijgen combineert prachtig met het zoutige van de kaas. Een klein beetje walnootolie zorgt voor een nootachtige diepte en een goudbruine korst. Deze hapjes zijn eenvoudig van tevoren te bereiden en smaken zowel warm als op kamertemperatuur heerlijk. Perfect voor een ontspannen avond waarop niemand te lang in de keuken wil staan.
Warme Sinterklaassoep met geroosterde paprika en aioli
Een kom soep brengt altijd warmte aan tafel, en deze variant met geroosterde paprika’s en tomaten past perfect bij de sfeer van Sinterklaas. De soep heeft een fluweelzachte structuur en een subtiele knoflooktoets dankzij de Allioli Dip. Rooster de paprika’s en tomaten in de oven tot ze licht gekaramelliseerd zijn, pureer ze met wat groentebouillon en maak het geheel af met een scheutje Basilicumolijfolie. Serveer met vers stokbrood, dat je door de soep kunt dippen. Een eenvoudig, maar verfijnd gerecht dat ideaal is als voorgerecht tijdens een hartige Sinterklaasmaaltijd.
Mediterrane kaasstafjes met truffelolie
Ook bij de borrel mag iets knapperigs niet ontbreken. Van bladerdeeg maak je in een handomdraai “kaasstafjes” die je bestrijkt met eigeel en bestrooit met geraspte Parmezaanse kaas. Na het bakken besprenkel je ze met een klein beetje truffelolie. De geur is onweerstaanbaar en de smaak heerlijk hartig. Perfect om te serveren tijdens het uitpakken van de cadeaus.
Kruidnoten met een hartige twist
Toch mag één klassieker niet ontbreken: de kruidnoot. Alleen dan niet in de traditionele, zoete variant. Met onze Pumpkin Spice Mix geef je deze bekende lekkernij een verrassende, hartige twist.
Of ga voor écht hartige kruidnoten. Meng 250 gram zelfrijzend bakmeel met 6 eetlepels melk, 4 theelepels Miscuglio Italiano - Italiaanse Kruidenmix, 100 gram koude boter, 20 gram olijven naar keuze, 50 gram parmezaanse kaas en een snufje zout. Zet dit 20 minuten in een voorverwarmde oven op 180 graden en genieten maar!
Maak er een mediterrane Sinterklaas van
Met een paar eenvoudige producten van Oil & Vinegar geef je jouw Sinterklaasavond een originele en hartige twist. En het mooiste? Je hebt er nauwelijks werk aan. Zo blijft er genoeg tijd over om te genieten van wat echt telt: samen zijn, lachen en proeven. Laat je inspireren door de mediterrane keuken en ontdek hoe je met een paar smaakvolle producten de magie van pakjesavond nog een beetje mooier maakt.