dessert

3 - 4 Servings

60 min

Petit Gâteau au Citron

Een frisse variant op de klassieke Moelleux met de smaak van citroen en rood fruit.

Moelleux is een klassiek Frans dessert, dat van origine bereid wordt met chocolade. Heel lekker, maar voor sommigen wat aan de zware kant en volop calorieën. Hier is gekozen voor een fruitige variant met citroen en rood fruit, die dit dessert haar frisse karakter geeft. De basilicum maakt het af met haar zoete aroma en kruidige smaak.

Ingrediënten

geraspte schil van 1 citroen
merg van 1 vanillestokje
40 mililiter water
12 theelepels Lemon Curd
75 gram boter
75 gram witte basterdsuiker
2 eieren
100 gram zelfrijzend bakmeel
300 gram rood fruit
160 gram suiker
2 takjes basilicum
2 theelepels Aceto Balsamico di Modena IGP Rosso

Bereidingswijze

  1. Verwarm de oven voor op 180 °C. Beboter 4 kleine bakvormen (grootte cupcake) en bestuif de binnenkant met bloem. Meng de helft van de citroenschil (zeste) met het merg van een vanillestokje, de boter, 75 g witte basterdsuiker en een snuf zout. Klop luchtig. Voeg de eidooiers toe en blijf kloppen. Meng dan het zelfrijzend bakmeel erdoor en blijf kloppen tot er een glad deeg ontstaat. Verdeel het deeg over de bakvormen, zorg ervoor dat ze voor driekwart zijn gevuld. Druk het deeg aan met een vochtige lepel (houd de lepel onder een warme kraan). Zet de taartjes in de oven en bak in ongeveer 20 min. gaar. Controleer met een satéprikker of ze gaar zijn en laat op een ovenrooster afkoelen.
  2. Verwarm de rode vruchten met 60g suiker in een kleine pan, roer goed door. Voeg de rest van de citroenschil (zeste) en de takjes basilicum toe. Laat 10 tot 15 min. pruttelen. Verwijder de takjes en voeg de Aceto Balsamico di Modena IGP Rosso toe. Laat de compote afkoelen.
  3. Verwarm in een kleine pan met dikke bodem de overige 100 g suiker met het water. Laat de suiker 5 -10 min. rustig koken. Klop de eiwitten schuimig met een snuf peper en zout in metalen of glazen kom. Voeg de hete suikersiroop in stroompjes toe, tegen de zijkant van de schaal. Klop 10 min. tot het schuim glanzend en stijf is. Schep het schuim in een spuitzak.
  4. Snijd de bovenzijde van de taartjes recht af. Verdeel de Lemon Curd over de taartjes. Spuit in cirkels een toef eiwit op de taartjes. Zet de taartjes even onder de gril van de oven zodat het eiwit bruin kleurt. Serveer de taartjes met de vruchtencompote.
  5. Tip Vervang het eiwit door 250 ml opgeklopte slagroom waar 4 tl Lemon Curd doorheen is gemengd en spuit dit op het laatste moment op het taartje. De taartjes hoeven dan niet onder de gril. De compote en de taartjes kunnen vooraf worden voorbereid.

Laat je inspireren...

Bekijk nog meer heerlijke recepten