dessert

3 - 4 Servings

20 min

Mascarponemousse met gemarineerde aardbeien en kletskoppen

Een luchtige mousse die in je mond smelt ... Met als heerlijk contrast de crispy bite van fruitige aardbeien en zelfgebakken kletskoppen ... Kortom, onze meesterkok Ralph heeft zichzelf weer overtroffen. Het recept is geniaal in zijn eenvoud, je doet het hem zo na!

Een kletskop is een uiterst dun en bijzonder knapperig koekje, dat voornamelijk met suiker en boter wordt bereid. Het Belgische Brugge en Veurne zijn er beroemd om, maar de oorsprong ligt in het Nederlandse Leiden. In een zeventiende-eeuws document staat geschreven dat de bereiding van kletskoppen behoorde tot de bakproeven die je moest afleggen om als meester in het bakkersgilde te worden opgenomen. We wensen je veel succes met dit recept!

Ingrediënten

4 Eieren
85 gram Witte suiker
1
250 gram Mascarpone
450 gram Aardbeien
½ bos Basilicum
50 gram Bruine Basterdsuiker
30 gram Bloem
30 gram Amandelschaafsel

Bereidingswijze

  1. Splits drie eieren. Klop (of mix) de dooiers goed luchtig. Klop hierna de eiwitten stijf tot een luchtige witte massa; voeg dan beetje bij beetje de witte suiker erbij. Roer de mascarpone tot die glad is en meng daar de opgeklopte dooiers door. Roer dan voorzichtig de stijfgeslagen eiwitten erdoor en zet het mengsel afgedekt in de koelkast.
  2. Snij ¼ bos basilicum fijn. Ontkroon de aardbeien en halveer ze; bewaar een paar aardbeien als garnering en breng de rest op smaak met 30 gram witte suiker en 3 eetlepels frambozenazijn.
  3. Voor de kletskoppen meng je 3 eetlepels frambozenazijn door de olijfolie, het eiwit van 1 ei, amandelschaafsel, bruine basterdsuiker en bloem. Verwarm een oven voor op 175 °C. Verdeel het beslag in kleine hoopjes op een met bakpapier beklede bakplaat. Druk met een natte vork voorzichtig plat. Bak 8 minuten in de oven op 175 °C.
  4. Leg de aardbeien in een schaal en schep er de mascarponemousse over. Garneer met de bewaarde aardbeien, wat basilicumblaadjes en de krokant gebakken kletskoppen. Giet er tot slot wat Balsamicoazijn over.

Laat je inspireren...

Bekijk nog meer heerlijke recepten