meat

3 - 4 Servings

30 min

Beef Wellington met truffelsaus

Ossenhaas met in witte wijn geweld eekhoorntjesbrood in een gouden korst van roomboterbladerdeeg... Hoe dit gerecht aan zijn naam komt, is niet meer te achterhalen. Maar het is een naam die je nooit meer vergeet als je deze variant eenmaal hebt geproefd. En makkelijker te maken dan het lijkt...

Ingrediënten

400 gram Runderhaas of Diamanthaas
15 gram Gedroogd Eekhoornjesbrood
2 takken Peterselie
Bloem
4 plakken Roomboterbladerdeeg
2 Eierdooiers
4 deciliter Runderfond
2 deciliter Room
1 deciliter Witte Wijn
200 gram Gemengde paddenstoelen
1 Wiite ui
2 Knoflooktenen
50 gram Roomboter
1 eetlepel Herbes à la Provencale
2 theelepels Truffle powder

Bereidingswijze

  1. Bestrooi het vlees met zeezout en zwarte peper. Laat 10 gram eekhoorntjesbrood weken in witte wijn. Snijd de gemengde paddenstoelen fijn en snipper de ui en knoflooktenen zo fijn mogelijk. Verwarm de roomboter en olijfolie (samen) in een bakpan. Voeg de gesnipperde ui, knoflook, Herbes à la Provençale en fijngesneden paddenstoelen toe zodra de boter niet meer bruist.
  2. Verhit het mengsel goed onder regelmatig doorroeren. Haal het eekhoorntjesbrood uit de wijn en snijd het fijn. Voeg de wijn en het gesneden eekhoorntjesbrood aan het mengsel toe op het moment dat de paddenstoelen vocht beginnen los te laten. Breng aan de kook en blijf koken tot het vocht verdampt is. Haal de pan van het vuur, voeg truffelpoeder toe en breng op smaak met peper en zout. Roer vervolgens gehakte peterselie door het mengsel. Laat alles goed afkoelen.
  3. Haal het bladerdeeg uit de vriezer en verwarm de oven voor op 175 °C. Verspreid een dun laagje bloem op een vlakke ondergrond en leg daar de plakken bladerdeeg op. Laat de randen iets overlappen en druk ze samen met een deegroller zodat één grote plak ontstaat. Verdeel het paddenstoelenmengsel vanaf de zijkant tot op driekwart van het deeg en leg het vlees op de paddenstoelen.
  4. Rol het geheel op tot een strakke rol en zorg ervoor dat het deeg niet naar binnen meerolt. Vouw de zijkanten van de rol goed dicht en snijd eventuele uitsteeksels af. Het is belangrijk dat de rol overal volledig afgesloten is. Klop de eierdooiers los, voeg daar een klein scheutje water aan toe en besmeer de bovenkant van het deeg hiermee. Leg de rol in een ovenschaal en bak deze 20 minuten in de oven. Zet nu de oven uit, doe de ovenklep open en laat de Beef Wellington nog minimaal 10 minuten staan.
  5. Maak nu de truffelsaus. Kook de runderfond met 5 gram gesneden eekhoorntjesbrood totdat de helft van het vocht verdampt is. Voeg dan room toe en laat het inkoken tot een dikke saus. Voeg tot slot de Salsa Tartufata toe, proef de saus en breng verder op smaak met zeezout en zwarte peper.

Laat je inspireren...

Bekijk nog meer heerlijke recepten