vegetables

3 - 4 Servings

45 min

Aardappel-Gratin

Een heerlijke variant op de traditionele aardappelgratin met knolselderij en truffelpesto.

Gratin is een culinaire techniek in het bereiden van voedsel waarbij een ingrediënt een bruine korst heeft. Voor deze korst wordt vaak gebruik gemaakt van paneermeel, geraspte kaas, ei of boter. Gratin is ontstaan in de Franse keuken en wordt traditioneel bereid in een ondiepe ovenschaal en gebakken in een oven of onder een grill.

Gratin is afkomstig van een combinatie van twee Franse woorden gratter = schrapen of rasp en gratine = korst of huid.

De meest bekende gratin staat bekend onder de naam 'gegratineerde aardappelen' of 'gratin de pommes de terre'. Plakjes gekookte aardappelen worden in een beboterde vuurvaste schaal gelegd, bestrooid met kaas en in de oven of onder de grill geplaatst. Tegenwoordig bestaan er allerlei verschillende gratins, waaronder met vlees, vis, groente, pasta, aubergines, etc.

De Franse keuken!

Ingrediënten

800 gram Knolselderij
600 gram Aardappelen
250 mililiter Slagroom
100 gram Gruyèrekaas

Bereidingswijze

  1. Verwarm de oven voor op 180ᵒC. Snijd de knolselderij en de aardappelen (met een mandoline) in flinterdunne plakjes. Vet de ovenschaal in met de Olijfolie met Knoflook. Leg de plakjes knolselderij en aardappel om en om in de ovenschaal. Bestrooi met Black Pepper en zout naar smaak.
  2. Meng de slagroom met Pesto al Tartufo en schenk deze over de aardappels en knolselderij, bestrooi met de gruyèrekaas en dek af met aluminiumfolie. Bak de gratin in het midden van de oven in ca. 50 min. goudbruin en gaar. Verwijder na ca. 25 min. baktijd de aluminiumfolie.
  3. Tip Serveer met de Varkenshaas 'Wild Garlic'.

Laat je inspireren...

Bekijk nog meer heerlijke recepten