open icon
Winkelwagen

Hoe bewaar je olijfolie?


Je hebt een goede olijfolie gekocht met een geweldige smaak. Die wil je natuurlijk zo lang mogelijk goed houden! Maar olijfolie bewaren, hoe doe je dat? Door olijfolie op de juiste manier te bewaren, kun je de houdbaarheid, de smaak én de kwaliteit zo lang mogelijk goed houden! We geven je de beste tips en tricks. 
Hoe lang kun je olijfolie bewaren?

 

Voordat we het over het bewaren van olijfolie gaan hebben, is het handig om te weten hoelang je olijfolie mag gebruiken na openen. Extra vierge olijfolie heeft een houdbaarheid van 24 maanden. Na het openen kun je de olijfolie het beste binnen 12 maanden opmaken. De voornaamste reden hiervoor is dat na 1 jaar de kwaliteit van extra vierge olijfolie achteruit gaat. Dit komt omdat olijfolie gevoelig is voor oxidatie. Dat wordt veroorzaakt door licht, lucht en warmte.

 

De drie factoren om je olijfolie tegen te beschermen

Olijfolie is een van de belangrijkste ingrediënten in de mediterrane keuken. Het is een gezonde en smaakvolle bron, maar het is ook een delicatesse die zorgvuldig moet worden behandeld. Om je olijfolie zo lang mogelijk lekker te houden, is het in de basis belangrijk om op drie dingen te letten: licht, lucht en warmte. We beschrijven hieronder hoe het komt dat deze factoren olijfolie beïnvloeden. 

 

Licht

Licht is een van de grootste boosdoeners als het gaat om het bederven van olijfolie. Dit is de reden dat onze olijfolie altijd in donkergroene flessen zit. Jouw olijfolie blijft zo langer houdbaar. Als je olijfolie in een heldere fles bewaart, zal deze sneller bederven. Het bewaren in blik is natuurlijk ook een goede manier om licht tegen te houden. Denk bijvoorbeeld aan onze Sommelier Extra Vierge Olijfolie in blik. 


Lucht

Lucht bevat zuurstof, en zuurstof kan olijfolie doen bederven. Zorg ervoor dat je olijfolie altijd goed is afgesloten.

 

Warmte

Warmte versnelt het oxidatieproces. Bewaar olijfolie daarom altijd op een koele, donkere plaats.


 

Tips voor het bewaren van olijfolie

Houd bij het bewaren van extra vierge olijfolie de drie factoren in gedachten: licht, lucht en temperatuur.

1. Bewaar olijfolie in een goed afgesloten fles of pot. Check voordat je de fles terug in de kast zet of deze goed is dichtgedraaid. Zo voorkom je extra zuurstof in de fles. Zonder teveel zuurstof wordt het oxidatieproces niet gestart.

 

2. Bewaar olijfolie op een donkere, koele plaats. Let bij het kopen van een olijfolie dus op of het in een donkere fles zit. Olijfolie in een glazen fles is in feite al blootgesteld aan licht. De kans dat je olijfolie dan sneller kwaliteit verliest is groot. Zet jouw olijfoliefles, ookal zit het in een donkere fles, alsnog in een afgesloten keukenkast. Zo kan er geen daglicht bij. 

 

3. Probeer blootstelling aan warmte te vermijden. Bewaar jouw olijfolie bij een temperatuur rond de 15 graden. Naast het fornuis of in de koelkast zijn dus geen goede plekken.

 

4. Twijfel? Ruik en proef voor gebruik! Zit er een ranzige smaak of geur aan, gebruik deze olijfolie dan niet meer.

 

5. Duurt het lang voordat je fles leeg is? Koop dan eens een kleinere inhoud. Beter een lekkere extra vierge olijfolie volledig op gebruiken, dan elke keer een beetje weggooien. 

 hoe bewaar je olijfolie

Wat gebeurt er als je olijfolie in de koelkast bewaart?

Als je olijfolie in de koelkast bewaart, zal de olie dikker worden en kan het troebel worden. Dit komt omdat de olijfolie uitzet en samenklontert als deze wordt afgekoeld. De olijfolie is echter nog steeds (even) veilig om te eten. Koude olijfolie is moeilijker te gieten, dus het is niet ideaal om te gebruiken bij het koken. Wil je olijfolie toch in de koelkast bewaren? Schud deze dan goed voor gebruik.

 

Bij welke temperatuur bewaar je olijfolie?

Olijfolie is het best te bewaren bij een temperatuur van 15 tot 20 graden Celsius. Bij deze temperatuur blijft de olijfolie het langst houdbaar en behoudt deze zijn smaak en kwaliteit. Als je olijfolie in een warmere omgeving bewaart, zal deze sneller bederven.

 

Waar kun je olie het beste bewaren?

Olijfolie kun je het beste op een donkere, koele plek bewaren. Licht en warmte kunnen de olijfolie doen bederven. Een goede plek om olijfolie te bewaren is bijvoorbeeld in een keukenkastje. Zo staat het niet direct in het zonlicht.

 

Door extra vierge olijfolie op de juiste manier te bewaren, kun je de houdbaarheid, de smaak en de kwaliteit ervan behouden.


Ontdek onze extra vierge olijfolies