• Olijfolie

Olive Oil Institute x Oil & Vinegar

Olive Oil Institute x Oil & Vinegar

Olive Oil Institute x Oil & Vinegar

Bij Oil & Vinegar gaan we alleen voor de állerbeste kwaliteit extra vierge olijfolie. Daarom laten we al onze olijfolies keuren door het Olive Oil Institute.

Wat doet het olijfolieinstituut?

Het Olive Oil Institute stelt vast of een olijfolie daadwerkelijk van een extra vierge kwaliteit is en werkt volgens de methode van het Internationale Olive Council (IOC). Het onderzoek begint met een screening in het lab met een zogenaamde elektronische neus. Deze neus spoort ‘afwijkingen’ op zoals een verkeerd productieproces, verouderde olie, onjuiste opslag of toevoeging van andere substanties.

Bij een positief resultaat van de elektrische neus, wordt de olijfolie daarna beoordeeld op geur en smaak door een onafhankelijk proefpanel. Hoe gebalanceerder de extra vierge olijfolie is in de neus (geur) en in de mond (smaak), des te hoger de score.

Aan de hand van de uitkomsten krijgt de olijfolie een goud, zilver, brons of wit keurmerk. Ieder oogstjaar selecteren we verse extra vierge olijfolie en ieder oogstjaar worden ze opnieuw gekeurd. Net zoals bij wijn, verschilt extra vierge olijfolie elk oogstjaar van smaak.

Bij Oil & Vinegar verkopen wij bij voorkeur alleen olijfolies met een goud of zilver keurmerk. Zo ben jij altijd verzekerd van de állerbeste kwaliteit extra vierge olijfolie!

Waarom een keurmerk?

Wist je dat… er ontzettend veel olijfolies gelabeld worden als extra vierge kwaliteit, maar niet voldoen aan de etikettering? In deze olijfolies zijn ontzettend veel ‘defects’, ook wel smaakafwijkingen, gevonden. Dit wil zeggen dat de olie ruikt naar babyluiers of zweetsokken. Soms is het zelfs zo erg, dat de olijfolie bestempeld zou moeten worden als lampolie (lampante) en niet meer geschikt is voor menselijke consumptie.

Bij Oil & Vinegar gaan we alleen voor het allerbeste en daarom laten wij al onze olijfolies keuren door het Olive Oil Institute. Zo ben jij altijd verzekerd van de állerbeste kwaliteit extra vierge olijfolie!

Hoe herken je zelf olijfolie van slechte kwaliteit?

Wanneer een olijfolie van slechte kwaliteit is, ruik je dat meteen. Extra vierge olijfolie hoort namelijk fris, fruitig en grassig te ruiken. Aan een bittertje achter op de tong en een pepertje in de keel herken je de beste kwaliteit olijfolie. Dit komt doordat goede olijfolie veel antioxidanten bevat en deze zijn bitter van smaak.

Wist je dat...

● Je olijfolie het beste op een donkere plek kunt bewaren?
Zo blijft de smaak het beste behouden!
● De kleur van de olijfolie niets zegt over de kwaliteit?
Die moet je ruiken en proeven.
● Elke olijfsoort een andere karakteristieke smaak heeft?
● Dat je extra vierge olijfolie zowel koud als warm kan gebruiken? (tot 180 °C)
● We ook een speciale olijfolie hebben voor bakken en braden? Deze kan verhit worden tot wel 210°C!
● Olijfolie al méér dan 6000 jaar wordt geproduceerd?